,

החלפת מצברים באל פסק ups- כל מה שרצית לדעת

כל מה שרצית לדעת על מצברים לאל פסק


מי מאיתנו משתמשי האל פסק UPS לא נחשף לצורך בהחלפת מצברים באל פסק שנרכש במיטב כספנו ולאחר מספר שנים גילה שיש לבצע הוצאה נוספת ולא נמוכה על מנת להשיב לחיים את המכשיר?
אז איך נבחר נכון?
הדבר נכון לכל סוג וגודל של כלל מערכות האל פסק המשווקות כיום.
אנסה לפתוח את הנושא ולכלול בו היבטים שונים שלהם אנו נחשפים בהגיענו לצורך בהחלפת סוללות.

אופי המצברים:
הבטריות המורכבות במערכות האל פסק הינם ברובם המכריע בטריות אטומות.
לרוב מדובר בהתקנת מכשירים כוללי סוללות בחדרים בהם קיימת תנועת אדם, הסוללות מוגדרות עופרת/חומצה, לסוללות שסתומים חד כיווניים המשמשים לפליטת גזים, פליטת הגזים שנחשבת לתקינה אינה עולה על 3%, הגז הבעייתי הינו גז המימן שבריכוזים גבוהים יותר נחשב לרעיל ואפילו נפיץ ומכאן נובעת הדרישה לשימוש בסוללות אטומות בלבד.
רוב הבטריות המשמשות לגיבוי אל פסק פועלות על 12 וולט וברובם הזרם נע בין 5 אמפר שעה לעד 100 אמפר שעה לבטריה.
עם זאת, לצורך גיבוי של מכשירים גדולים במיוחד (כמה מאות קוו"א) נדרש זרם גבוה מאוד ונהוג להשתמש בבטריות רטובות ולא אטומות בעלי תא אחד של 2 וולט וזרמים של כמה מאות אמפרים שעה ועד מעל ל-1000 אמפר שעה, מאחר ומצברים אלו פולטים כמות גבוהה של מימן יש לאחסנם בחדר נפרד שלא שוהים בו בני אדם וכמובן שיש לציידו בגלאי מימן ולבצע אוורור תמידי מאולץ להוצאת הגז מהחדר.

אורך חיים:
אורך חיי המצבר נקבע על ידי היצרן במהלך וסוג הייצור ומחולק בדרך כלל על פי הצהרתו לשתי קבוצות עיקריות, הראשונה 5-7 שנים והשנייה 10-12 שנים.
עם זאת, בשני המקרים האחריות הניתנת בפועל למשתמש תנוע בין שנה לשנתיים בתלות ביצרן/משווק ובתנאי ההתקנה בפועל לכל מקרה.
חשוב מאוד לציין שמרכיב חשוב ביותר לקבלת אורך חיים מירבי תלוי בטמפרטורת הסביבה של המצבר, כאשר הטמפ' האופטימאלית הינה בין 20 ל-24 מעלות צלסיוס.
טמפרטורה גבוהה יותר תגרום לצניחה משמעותית באורך חיי הסוללה ולא ביחס ישר.
מרכיב נוסף שהינו משמעותי מאוד לאורך חיי הבטריה הוא איכות המטען באל פסק ומשטר הטעינה, לצורך המחשה אומר שמצבר מדגם/יצרן מסוים יכול להיות מותקן בשתי מערכות שונות אך אורך החיים של המצברים באחד יכול להיות ארוך בשנה עד שנתיים במכשיר בו הותקן מטען איכותי יותר.

מספר פריקות:
כל סוללה המיוצרת עבור אל פסק מותאם מראש למספר פריקות מסוים הנע בממוצע בסביבות 200 פריקות, לאחר מכן הסוללה ניזוקה ולא ניתן יהיה להטעינה שוב למצב בו יינתן זמן גיבוי כמו בתחילת חייה, ישנם יצרנים שלהם מצברים המותאמים במיוחד לריבוי פריקות שכמובן מעלה את מחירם ובדרך כלל יכילו ג'ל במקום חומצה.

משקל המצבר:
למשקל הבטריה קשר ישיר לאיכותה, אם ניקח לדוגמא בטריה איכותית מסוג 12V/7AH ונשקול אותה נגלה שמשקלו הממוצע נע בערך סביב 2.3 עד 2.5 ק"ג, לעומת זה סוללה באיכות ירודה או סוללה המתאימה למערכות מיגון תשקול מתחת ל-2 ק"ג בממוצע, הדבר מעיד על כמות העופרת שהוכנסה למצבר.

איכות העופרת:
לאיכות העופרת (ריכוז) משקל גבוה ביכולות המצבר לעבוד בטמפרטורות שונות, מצברים המכילים עופרת טהורה מתאימים לעבודה בטמפרטורות שמתחת ל-0 ומעל ל- 40 מעלות צלסיוס, כמובן שמצברים אילו מתאימים לשימושים מיוחדים.

לסיכום:
איני ממליץ על ספקים או דגמים מסוימים המשווקים בארץ אך ישנם כמה ספקים המשווקים מצברים ברמות גבוהות ובמחיר סביר שבהחלט מתאימים לשימוש באל פסק.
לעומת זאת, בניגוד לציוד חשמלי שעליו לעבור בדיקות במכון התקנים על מנת לקבל אישור ייבוא, כל ספק יכול לייבא מצברים לארץ ולמעשה קיימות חברות רבות המשווקות סוללות, הבעיה שלא כל הסוללות המשווקות מתאימות לשימוש באל פסק מאחר ועל מצבר אל פסק לאפשר פריקה מהירה בזרם גבוה לפרק זמן קצר ומצברים המתאימים לצורכי מערכות מיגון או כל תחום אחר אינם מתאימים ויכולים לגרום לעגמת נפש לא מועטה אם בשל כשל כללי או חלקי בסט הבטריות היכול לגרום לקריסת האל פסק בדיוק כשצריכים אותו.
מכאן שמומלץ בחום שלא להתפתות למחיר הזול של מצבר אלא להתייעץ עם גורם מקצועי מהתחום ולבחור נכון.

כתב: חולי שמיר
מנהל השרות – חברת אדוויס אלקטרוניקה בע"מ